Autostoeltjes

Op zoek naar de beste autostoeltjes? uw baby of de al wat grotere kinderen U vind ze bij kidsroom vanaf 0 maanden tot 12 jaar. Kom voor  van het autostoeltje met of zonder isofix langs om autostoeltjes testen.

Algemene informatie en tips voor ‘n autostoeltje

Wat moet je allemaal weten en wat is belangrijk als je een autostoeltje koopt? Wij kunnen ons namelijk heel goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Graag zijn wij je van dienst met onderstaande informatie.

In de landen van de Europese Unie is een autostoel verplicht voor alle kinderen tot 1.50 meter; voor Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk is de grens echter 1.35 meter. Welke autostoel je moet gebruiken, is afhankelijk van het gewicht, de lengte en leeftijd van je kind. Alle autostoeltjes en zitverhogers moeten zijn voorzien van een keuringslabel met de tekst ECE 44/03 of 44/04. Daarop staat bovendien vermeld voor welke leeftijd en gewicht de autostoel geschikt is. Maar ook postuur en lengte spelen een rol. Daarom komt het voor dat er overlappingen zijn in de kenmerken van de autostoeltjes, bijvoorbeeld met betrekking tot het gewicht.

I-Size wetgeving

Vanaf juli 2013 gelden er nieuwe regels voor autostoeltjes De nieuwe i-Size autostoelen zijn nog veiliger omdat het kindje langer tegen de rijrichting in wordt vervoerd, in elk geval tot 15 maanden. De R44-wetgeving blijft voorlopig nog bestaan voor andere types autostoeltjes, maar zal op termijn verdwijnen.

Door het langer achterwaarts vervoer van kinderen tot 15 maanden zal het aantal gevallen van nek- en hoofdletsel aanzienlijk dalen. Daarnaast bevat i-Size een veiligheidsprestatienorm voor zijdelingse aanrijdingen en gaat het uit van bevestiging van het autostoeltje met behulp van ISOFIX, wat kans op de foutieve installatie minimaliseert.

Groep 0 tot 13 kilo (45 tot 80 cm)

Groep 0 tot tot 13 kg. Omdat gebleken is dat dit de veiligste manier is, wordt je kindje in een baby-autostoeltje tegen de rijrichting in vervoerd. Wanneer de airbag is uitgeschakeld, mag je dit autostoeltje op de bijrijdersstoel plaatsen. Als het hoofdje van je kindje boven de hoofdsteun uitgroeit, wordt het tijd om de overstap te maken naar een vervolg-autostoel (groep 1).

Groep 1 van 9 tot 18 kilo (80 tot 105 cm)

Goed om te weten!
We adviseren je om je kindje tot minimaal 15 maanden achterwaarts gericht te vervoeren.
Pas dan zijn de nekspieren en botten van je kindje sterk genoeg ontwikkeld om een klap goed op te vangen.

Autostoeltjes uit groep 1 worden in tegenstelling tot de autostoeltjes voor jongere kinderen niet in een achterwaartse positie geplaatst. Wacht met de aanschaf van een autostoeltje uit groep 1 totdat uw kind minimaal 80 cm groot is en minimaal 9 kg weegt. Het te vroeg plaatsen van uw kind in een autostoeltje uit groep 1 kan veroorzaken dat uw kind niet voldoende beschermd is wanneer u onverhoopt te maken krijgt met een frontale botsing. Het is dan ook levensgevaarlijk om een kind dat nog niet groot en/of zwaar genoeg is in een autostoeltje uit groep 1 te plaatsen.

Autostoeltjes uit groep 1 worden gekenmerkt door een bevestiging met de 3-puntsgordel of met het ISOFIX-systeem. Uw kind kan in deze autostoel worden vastgezet met een harnasgordel of ondersteund door een vangtafel.

Groep 2/3 van 15 tot 36 kilo (100 tot 150 cm)

Voor kinderen vanaf 15 kg is er een autostoel uit groep 2/3. Bij deze stoel zet je je kind veilig vast in de gordel of de isofix van je auto. Deze autostoelen zijn te verstellen in hoogte, waardoor uw kind altijd de juiste ondersteuning en comfort krijgt van de autostoel.

Bevestiging in de auto

Een autostoeltje kun je bevestigen met de driepuntsgordel van je auto. Revolutionair echter is het systeem waarmee je het autostoeltje razendsnel en zeer gemakkelijk op een basis klikt, die je in je auto hebt bevestigd. We spreken nu over het Isofix-systeem. Om hiervan gebruik te kunnen maken, dienen er in je auto twee Isofix-bevestigingspunten te zitten tussen de rugleuning en de zitting. Kijk voor de mogelijkheden van je eigen auto via deze link. Gebleken is dat dit systeem steeds als het veiligst uit de tests komt.

Nog enkele tips:
– Wanneer je een autostoel uit groep 1, 2 of 3 gaat kopen, adviseren wij je om je kindje in de onze winkel eerst te laten “proefzitten”.

– Het is beter om geen tweedehands autostoeltje te kopen. Deze voldoen namelijk niet altijd meer aan de verplichte veiligheidseisen.
Daarnaast kunnen ze, ook al is er niets aan te zien, bij een botsing beschadigd zijn geraakt.

Isofix

Het is eerst belangrijk om de term ISOFIX te verduidelijken. ISOFIX is een wereldwijd gestandaardiseerd bevestigingssysteem in auto’s voor kinderautostoeltjes. Deze methode van bevestiging maakt geen gebruik van gordels, maar gebruikt in plaats daarvan ISOFIX-ankers in uw auto om het stoeltje via deze ankers direct aan de chassis van uw auto te bevestigen.

Omdat niet iedere stoel een geïntegreerd ISOFIX-systeem heeft is er een speciaal soort base ontwikkeld waar het stoeltje in kan worden geïnstalleerd, zoals de 2WayFix  De ISOFIX base heeft een afsteunpoot voor noodzakelijke stabiliteit, en geeft door middel licht en geluid (Familyfix of 2WayFix) aan of het stoeltje goed is geïnstalleerd. Vooral dit laatste punt is erg belangrijk omdat uit onderzoek blijkt dat slechts 30% van de kinderautostoeltjes die gebruik maken van een gordelsysteem correct zijn geïnstalleerd. Iedere ISOFIX installatie heeft een derde veiligheidspunt nodig. Eén optie hierbij is de afsteunpoot, een andere optie is de zogenaamde toptether. Beiden voorkomen dat het stoeltje naar voren kantelt bij een plotselinge mindering in snelheid of botsing.

De mogelijkheid om een ISOFIX-base te gebruiken geldt voor de autostoelgroepen 0+/1. ISOFIX is ook mogelijk in combinatie met groep 2/3 (zoals de RodiFix), echter is ISOFIX in dat geval geen onderdeel van het veiligheidssysteem. Bij een groep 2/3 kinderautostoel gebruik je de ISOFIX-ankers enkel voor installatie – en gebruiksgemak. Tevens geeft het stabiliteit op de achterbank aan de autostoel indien uw kind niet in de stoel zit.

Persoonlijk en deskundig advies voor een juist autstoeltje van dé Kidsroom product specialisten

Onze collectie autostoelen bestaat uit een divers aanbod van gerenommeerde merken (o.a. Maxi-Cosi en Stokke) met mogelijkheden voor elk budget, waarbij het belangrijkste aspect, de veiligheid, altijd gewaarborgd is.

Kom snel naar onze winkel voor meer uitleg over autostoeltjes geschikt voor uw kind en uw auto. Laat dan eventueel het autostoeltje gratis veilig en juist monteren in Uw auto door het Kidsroom team.